GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fogyasztóvédelmi jog

A vállalkozások számára komoly kihívást jelent a fogyasztóvédelmi jog szabályainak történő megfelelés ugyanis egyes ágazatokban a szabályozás vegyes, irányadó lehet egy Európai Unió szabályozása, de egyúttal párhuzamosan, azt kiegészítve szigorúbb, vagy speciálisan hazai jelleggel alkalmazandóak magyar szabályok is. Nehezíti a helyzetet, hogy Magyarországon a fogyasztóvédelmi szabályozás nem egy jól összefoglalt kódexben található, hanem számos törvény, kapcsolódó kormányrendelet vagy ágazati miniszteri rendelet írja elő azokat az eltérő szabályokat, melyeket a – nem business to business típusú – ügyleteknél alkalmazni kötelesek a vállalkozások.

Ügyvédi Irodánk ebben a sokrétű szabályozási útvesztőben kínál iránymutatást az általános jogi megfelelés biztosítása érdekében valamint egyes konkrét ügyek megoldásában is.

Elsődlegesen vállalkozások számára nyújtunk jogi tanácsadói tevékenységet, mely kiterjed az üzleti folyamatok fogyasztóvédelmi jogi szempontú átvilágítására, fogyasztóvédelmi szabályoknak történő megfelelés biztosítására, a vállalkozás által alkalmazott szerződések átvilágítására, jogszabályváltozás miatti frissítésére, továbbá jogszerű, de gyakorlatias, jól használható formanyomtatványok és szabályzatok kidolgozására.

Az átfogó elemző-tanácsadói, okiratszerkesztési tevékenységen túl vállaljuk a vállalkozás hatóság előtti képviseletét, ideértve az esetleges közigazgatási perekben történő képviseletet is.

Ügyvédi Irodánk tanácsot adott a Magyar Nemzeti Bank előtt fogyasztóvédelmi célvizsgálat lefolytatása során többes ügynöki tevékenységet folytató vállalkozás ügyfelünk részére, továbbá közreműködött több közigazgatási hatósági eljárásban, fellebbezési eljárásban és az eljárásokat lezáró határozatok bírósági felülvizsgálatában tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tárgyú ügyekben az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság előtt.

A tanácsadási tevékenységbe igény esetén bevonjuk nagy tapasztalattal rendelkező ügyfélszolgálati tevékenységgel, fogyasztóvédelmi referens szolgáltatás biztosításával foglalkozó partnerünket is.